Fenomén Ecce Homo 1905-2020

Square

Mnoho let tvrdé práce = Fenomén Ecce Homo 1905-2020, jednoduchá charakteristika knihy o slavném československém / českém závodě z autorova pohledu. Roku 2008 začala vznikat myšlenka na zpracování knižní podoby kompletní historie o šternberském závodě do vrchu, který má obrovský přesah za hranice našeho státu. Tato myšlenka měla základ na kvalitních podkladech, které měly být tvořeny především rozsáhlým archivem fotografií a dobových článků. Tyto materiály ale musely být nejprve zajištěny, následně zpracovány a finálně využity, v co nejlepší prospěch pro obsah knihy. Tato fáze trvala téměř 12 let, aby pak mohla být v roce 2020 vydána oficiální informace, že 5. prosince 2020 byla distribuována první várka knih s názvem „Fenomén Ecce Homo 1905-2020“ ke svým čtenářům.

Tým autorů se nakonec rozrostl o další dva nadšence (Lukáš Pikal, Karel Fiala, Roman Krejčí), kterým nebyl závod Ecce Homo Šternberk a jeho historie lhostejná, a i s pomocí mnoha desítek podporovatelů dali šanci 1250 zájemcům vlastnit knihu, v níž naleznou mnoho textu, fotografií, zajímavostí a několik různých pohledů na historické okamžiky „závodního pokladu“, který se klikatí ve šternberských lesích.

Na 320 stranách naleznete ohlédnutí za 115 lety závodní historie, portréty jezdců, pohled na zajímavou techniku (BMW 134 Judd; Silueta Michl, Zakspeed Ford Capri Turbo, Škoda Spider, Abarth-Osella SE 021, HSS-March 822 Audi Turbo Can-Am, Osella PA20, Mercedes-Simplex 60HP nebo Osella FA30). Mimo jiné jsme se pokusili vytvořit několik zajímavých kapitol o evoluci samotné tratě, o její jedinečné auře působící na její příznivce nebo speciální kapitoly s názvy „Ecce Crashes“,  „Ecce  Feminae“, „Ecce Populus“ nebo „Ecce Mors“. Co se skrývá pod názvy těchto kapitol neprozradím, samotné názvy hodně napoví po překladu z latiny. Mnohé z těchto kapitol vzniklo velmi kuriózně, respektive vůbec základní myšlenka pro jejich vznik. Třeba „Ecce Feminae“ vznikla jedno nedělní ráno u kávy na terase, když jsem po probdělé noci u statistik došel k zásadní otázce: „Kdo je vlastně nejrychlejší ženou historie závodu?“. A další kapitola byla na světě…

Tvorba knihy dala prostor pro mnoho skvělých okamžiků. Třeba takové prozkoumávání archivu, který zůstal po Pavlu Zahradníkovi – letitém příznivci závodu, bylo naprosto úžasné. Jako v sedmém nebi jsem se jako autor cítil, když jsem držel v rukách originál první startovní listiny z roku 1921!, jehož list byl po desítky let schovaný v šanonu bez povšimnutí. Příprava knihy mi otevřela dveře do jinak téměř nedosažitelných archivů největších českých automobilek, kde jsem získal natolik zajímavé podklady, že to obsah knihy posunulo o několik úrovní. I osobní setkání Miroslava Adámka a Petra Trnky, kterým patří velká část kapitoly s rozhovory jezdců, zanechalo hluboký zážitek. Můžete posoudit. Vždyť nechat si autenticky povídat o tom, jaké to bylo vyhrát absolutně Ecce Homo, navíc v absolutním rekordu, nebo jaké je to vyjet 7800 metrů dlouhý kopec ve formuli 1 musí být pro každého motorsport fandu splněným snem.

 

Tvorba rozsáhlého archivu s tématikou závodní historie Ecce Homo byla podpořena desítkami nadšenců, kteří mnohdy dokázali přispět třeba jen jediným artefaktem do obsahu, ale takový přínos ve výsledku dokázal obohatit nejen archiv, ale i obsah knihy. Nebylo často jednoduché přesvědčit jednotlivce o smyslu jejich přízně, což možná představovalo jednu z nejobtížnějších činností při vzniku Fenoménu Ecce Homo. Nicméně stále je v povědomí několik možných „zdrojů“, které by mohly nabídnout mnoho zajímavého materiálu především z předválečného období závodu. Jen chtít a otevřít dveře smysluplnému využití svých archivů, které jinak představují jen mrtvou schránku pro domnělý finanční zisk, bez dalšího užitku.

Dnes 2 roky od vydání knihy je radost slyšet slova vydavatele, že kniha je téměř vyprodána. I přes vyšší pořizovací cenu, která jde na vrub kvalitě zvoleného provedení, přesvědčila více než 1000 příznivců ke své koupi nejen na domácím knižním trhu, ale v mnoha případech i v zahraničí. Nezávislé recenze ukazují spokojenost s obsahem a formou jakou byla kniha nabídnuta, což autory těší a možná je to bude motivovat k další aktivitě v obdobném směru.

Kniha je i nadále dostupná nejen na eshopech, ale i u autorů, byť již v omezeném množství. V případě zájmu stačí kontaktovat na email info(at)lukaspikal.cz nebo telefonicky 728 116 176 a jistě nalezneme cestu, jak dostat knihu co nejrychleji do vaší knihovny.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *